LET OP: WIJ ZIJN NIET AANSPRAKELIJKHEID VOOR HET ONDESKUNDIG OPMETEN OF EEN VERKEERDE OPGAVE VAN GEMETEN GEGEVENS DOOR U.


Gordijnen en Vitrages opmeten

Als u besluit om door Naald & draad gordijnen te laten maken, moet u de maten nemen van de plaats waar u de gordijnen wilt hebben.
Hiervoor is het erg belangrijk dat u precies de juiste maten neemt. Hier kunt u lezen hoe u dat het best kunt doen en waar u vooral op moet letten.


1.Gordijnrails

Als eerste bepaald u waar de gordijnrail komt te hangen. Als u de gordijnen voor de vensterbank wilt hebben hangen, moet de afstand van het raam gelijk zijn als de diepte van de vensterbank. Anders komen de gordijnen in de lengte richting scheef te hangen.
U kunt kiezen om de gordijnrails aan het kozijn of aan het plafond te hangen. Het is soms maar net wat het gemakkelijkste te bevestigen is of wat u mooi vindt.
Houdt er in ieder geval rekening mee dat de breedte van de rails langer is dan de breedte van het raam. Dit is nodig om bij het openen van de gordijnen deze geheel voor het raam weg te kunnen schuiven.


2.Breedte van het Gordijn

U meet de werkelijke breedte van de rail en verdubbelt dit met 2. Deze dubbele breedte is nodig om straks te kunnen plooien. Zou u deze breedte niet nemen, dan zouden de gordijnen er strak voor komen te zitten.

In het volgende overzicht kunt u zien welke verschillende plooien er zijn en met hoeveel u het moet verdubbelen om de breedte te krijgen voor de plooien.
-Enkele plooi de breedte van de rail vermenigvuldigen met 1.5
-Dubbele plooi de breedte van de rail vermenigvuldigen met 2.0

-Voorbeeld: Uw raam is 1.50 m De gordijnrails laat u aan elke kant 25 centimeter uitsteken dat wordt dan 1.50 + 0.25 + 0.25 = 2.00 meter. U wilt een dubbele plooi; dus neemt u de dubbele breedte om te plooien, dat wordt dan 2.00 x 2 = 4.00 meter. Dit is maat van de stof die u nodig heeft voor de breedte van de gordijnen.


3. Lengte van het Gordijn

De lengte van een gordijn bepaald u zelf. U kunt kiezen uit verschillende lengtes.
a De gordijnen tot 2 centimeter boven de vensterbank laten vallen
b De gordijnen 10 - 15 centimeter onder de vensterbank laten vallen
c De gordijnen tot 2 centimeter boven de grond laten vallen
d de gordijnen royaal op de grond laten vallen.


4. Hoeveel meter stof heb ik nodig.

Omdat uit te rekenen hebt u de gordijnbreedte nodig inclusief de plooien. Dus als uw gordijnrail 2 meter is en u de dubbele breedte neemt om te plooien komt u uit op 4 meter.
U deelt nu de 4 meter door de breedte van de gordijnstof.

Voorbeeld:
De gordijnstof is 1.40 meter breed. Aan gordijnbreedte voor uw raam hebt u 4.00 meter nodig. Dus 4.00: 1.40 =2.86 cm. U hebt dus drie banen nodig van 140 centimeter breed.


Tips:

* Meet in alle gevallen de lengte 2 keer om zeker te zijn dat u het juist hebt opgemeten.
* Meet zowel aan de linkerkant van het raam als aan de rechterkant.
Er kan verschil in zitten.
Ga uit van de kortste kant, anders hangt uw gordijn straks aan een kant op de grond.
Hang de gordijnrail alvast op en meet daarna de lengte van het gordijn.
U hebt dan een vast punt om vanaf te gaan meten.